De “Blue Lagoon” is een geothermisch bad in het zuidwesten van IJsland. Het bad is kunstmatig aangelegd in een oud lavaveld bij Grindvik. Het water in het bad bedraagt ongeveer 39 graden en is afkomstig van de elektriciteitscentrale van Svartsengi. De naam van het bad is afkomstig van de blauwe kleur, dat afkomstig is van siliciumdioxide en de manier waarop het zonlicht weerkaatst. In de zomer kleurt het water ook een beetje groen door de algen in het water. Bij blootstelling aan direct zonlicht vermenigvuldigen de algen zich snel. De werkelijke kleur van het water is wit, dit kan je zien als je het water in een fles verzamelt.
De elektrische krachtcentrale Svartsengi is in 1976 gebouwd. Het was de eerste geothermische energiecentrale voor elektriciteitsopwekking en warmteproductie voor stadsverwarming. Het is een van de belangrijkste centrales die het schiereiland Reykjanes voorzien van verwarming en elektriciteit. De centrale bestaat uit zes fabrieken die in fases zijn gebouwd.
Het geothermische water is afkomstig van ongeveer 1800m onder het aardoppervlak. Op dit punt komen zoet water en zeewater samen bij extreme hoge temperaturen. Het water komt door boorgaten omhoog in de nabijgelegen geothermische centrale, Svartsengi, waar het water wordt gebruikt voor de opwekking van warmte en elektriciteit. Het water dat omhoogkomt, bedraagt ongeveer 70 graden en het water pikt onderweg silica en mineralen op. Het water wordt gebruikt om turbines aan te drijven die stroom produceren en deze warmte doorgeven aan de huizen in de omliggende dorpen.
Een dikke laag lava zorgt ervoor dat het restwater van de energiecentrale niet goed in de ondergrond kon wegzakken. Het gevolg was dat er een lagune ontstond waar mensen in gingen zwemmen. Het water zou naar men zegt een helende werking hebben. Vanaf 1992 werd het bedrijf “Blue Lagoon” opgericht en werd het bad opgesteld voor het publiek en met groot succes want het is de meest bezochte attractie in IJsland.
De omgeving van de “Blue Lagoon” wordt gekenmerkt door vulkanische activiteit. Op verschillende plaatsen kom je lavavelden, lavagrotten en heetwaterbronnen tegen. Het water van de “Blue Lagoon” kan niet worden gerecycled en moet in het nabijgelegen landschap worden geloosd. Dit wordt gedaan bij lavavelden waar het gesteente poreus is waardoor het water in de grond kan zakken. Het probleem is dat het water vol zit met mineralen die een afzetting vormen. Na een tijd laat de grond geen water meer door doordat de afzetting ervoor heeft gezorgd dat de grond ondoordringbaar is geworden. Hierdoor is het noodzakelijk om steeds nieuwe vijvers te graven in nabijgelegen lavavelden. De exploitatie van de geothermische energie is dus niet zonder gevolgen voor het milieu.
Bibliografie
blue lagoon. (sd). Opgehaald van wikepedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Lagoon_(geothermal_spa)
blue lagoon. (sd). Opgehaald van ijsland-informatie: http://www.ijsland-informatie.nl/bluelagoon.html
geothermal water. (sd). Opgehaald van blue lagoon: https://www.bluelagoon.com/
Insight guides. (2015). Insight Guide IJsland. Zeewolde: Cambium.
The Svartsengi Power Station. (sd). Opgehaald van wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Svartsengi_Power_Station
Waard, M. d., & Zanen, E. (2014). IJsland. Haarlem: J.H. Gottmer/ H.J.W. Becht BV.