Bron 2 Zuid-IJsland

Een van de meest bekende stratovulkanen op IJsland heet de Eyjafjallajökull. Oorzaak van deze bekendheid is een recente uitbarsting in 2010. Aan het begin van de eruptie kwamen honderden mensen kijken naar de vulkaan totdat het te gevaarlijk werd. Het was de grootste uitbarsting van de Eyjafjallajökull tot nu toe. In het verleden barstte de vulkaan Katla die naast de Eyjafjallajökull ligt meestal ook uit. Maar in 2010 gebeurde dit niet. De Eyjafjallajökull is ongeveer 30 km lang en 1-5 km breed. Eigenlijk heet de vulkaan Eyjafjalla maar in de media is dezelfde naam van de gletsjer gekoppeld aan de vulkaan. Het IJslandse woord Jökull betekent letterlijk gletsjer. De Eyjafjallajökull is een van de kleinste gletsjers op IJsland.

Vulkaan Katla is een van de meest actieve stratovulkanen op IJsland. De vulkaan heeft een caldeira, dit een grote krater die is ontstaan door het instorten van rand van de vulkaan door het leeglopen van de magmakamer. De caldeira van Katla is ongeveer 90 km lang en 5-30 km breed. De vulkaan is bedekt met de ijskap van de Mýrdalsjökull. In de laatste 1.000 jaar is de vulkaan 16 keer uitgebarsten. De vulkaan is ongeveer eens in de 70 jaar actief.

Vulkaan Hekla is de bekendste stratovulkaan die ongeveer 40-50 km lang is en 7 km breed. Onder de vulkaan ligt een lange magmakamer op ongeveer 7-8 km diepte. Er zijn 20 uitbarstingen bekend in de menselijke geschiedenis. Hekla ligt aan het zuidelijke einde van de oostelijke rift-zone. De erupties van Hekla brengen verschillende soorten gevaar met zich mee, zoals het uitspuwen van as en lava.

Bibliografie

Guðmundsson, A. T. (2015). Living earth. Reykjavik: Mál og menning.
guide to iceland. (sd). Opgehaald van iceland: https://guidetoiceland.is/nature-info/the-deadliest-volcanoes-in-iceland
info over vulkanen. (sd). Opgehaald van icelandmonitor: https://icelandmonitor.mbl.is/news/nature_and_travel/2016/07/16/hekla_iceland_s_most_dangerous_volcano/
Insight guides. (2015). Insight Guide IJsland. Zeewolde: Cambium.
vulcanodiscovery. (sd). Opgehaald van discovery: https://www.volcanodiscovery.com/hekla.html