IJsland

IJsland is een van de meest speciale landen in de wereld op het gebied van geologie. Het eiland is drie keer zo groot als Nederland. De schoonheid van het eiland kan moeilijk overtroffen worden. Het land staat bekend om zijn vulkanisme, ijs, water en wind en het is door weinig menselijke invloeden gevormd. Een kleine greep uit wat IJsland te bieden heeft, zijn geisers, watervallen, geothermische bronnen, kraters en gletsjers.

IJsland is een jong eiland dat ontstaan is door vulkaanuitbarstingen op de oceaanbodem. Het is ongeveer 16 miljoen jaar geleden ontstaan. Dit klinkt op een menselijke tijdschaal erg oud, maar als je weet dat de aarde 4,5 miljard jaar oud is dan is IJsland erg jong op de geologische tijdschaal. IJsland bestaat een stuk oceaanbodem die boven water uitkomt. Dit komt doordat IJsland boven een mid-oceanische rug ligt waarbij magma naar boven komt en stolt. Opvallend is dat IJsland in vergelijking met andere eilanden die op een mid-oceanische rug liggen uitzonderlijk groot is en dat de lavapakketten dikker zijn. Dit komt doordat de vulkanische activiteit onder IJsland veel groter is. De reden van deze verhoogde activiteit is dat er onder IJsland een hotspot ( een gebied met bovennormale magmaproductie door hogere warmteaanvoer) ligt.

In deze module ga je een rondreis maken door IJsland. IJsland heeft een ringweg waar toeristen jaarlijks een rondreis over maken, zie onderstaande kaart. In deze module ga je dezelfde route volgen waarbij we verschillende geologische verschijnselen gaan bekijken. De geologische verschijnselen die je tegenkomt tijdens de rondreis ga je verwerken in de eindopdracht. Misschien ben je al eens in IJsland geweest of komt IJsland na deze module op je bucketlist te staan.

De onderstaande logo’s kom je tegen tijdens het project.
Informatie

Question / opdracht

Hulpmiddelen

De uitwerking van de opdrachten stuur je naar geowijs@gmail.com.

Handige websites om te gebruiken tijdens het project:
Geologie IJsland
IJsland info
Scientias
Kennislink