Blue Lagoon

De meeste toeristen zetten hun eerste voeten aan de grond op het internationale vliegveld Keflavík. Dit vliegveld ligt op het schiereiland Reykjanes van waaruit mensen hun reis door IJsland beginnen. De populairste attractie van IJsland is hier te vinden, namelijk “The Blue Lagoon”.

Bekijk het onderstaande bericht blogbericht van de “reisgenie”. En ja dat is echt de naam van de blogpagina.
https://reisgenie.nl/blue-lagoon-ijsland-tips/”>https://reisgenie.nl/blue-lagoon-ijsland-tips/

Veel toeristen hebben het idee dat het geothermisch bad een natuurlijk fenomeen is. Helaas komen de toeristen er bedrogen uit, want het bad is aangelegd. Dit betekent niet dat er geen gebruik wordt gemaakt van natuurlijke elementen. De motor achter het warme water is het warme magma onder de aardkorst. De energie die gebruikt wordt noemen we geothermische energie.

In het vak aardrijkskunde wordt er een onderscheidt gemaakt tussen natuurlandschappen en cultuurlandschappen. Een natuurlandschap is gevormd door de natuur en bestaat uit natuurlijke elementen, zoals zeeën, bergen, heuvels, steppen, rivieren, vulkanen, enz. Een cultuurlandschap is ontstaan door activiteiten van de mens. Het landschap bestaat uit inrichtingselementen, zoals akkers, wegen, gebouwen, windmolens, fabrieken, enz. Er zijn tegenwoordig maar weinig landschappen waar geen inrichtingselementen terug te vinden zijn. In de Alpen waarbij het gebergte een natuurlijk element is zijn er inrichtingselementen terug te zien. Denk aan wegen die er zijn gebouwd, industrieterreinen, liften en skipistes zijn aangelegd.

Bij de redactie van het tijdschrift de geografie is er de volgende vraag binnengekomen door een bezoeker aan de Blue Lagoon: “wat is het effect van de Blue Lagoon op het natuurlijke landschap”?

De opdracht is als volgt: schrijf een antwoord op de vraag voor het tijdschrift de “Geografie”. Verwerk de volgende begrippen in je antwoord: natuurlijke elementen, inrichtingselementen, geothermische energie.

Stap 1: bestudeer bron 1. Open de onderstaande link.
Bron 1 Blue Lagoon
Stap 2: bestudeer het gebied op Google Earth. Let op dat je bij de functie lagen foto’s aan hebt staan.
Stap 3: bestudeer de foto’s op wikimedia. Open de onderstaande link.
Svartsengi power station
Stap 4: beoordeel wat het effect van de Blue Lagoon op het natuurlijke landschap is.