Wereld


Escaperoom Gabia

Voor klas 1 hebben we een digitale escaperoom gemaakt die je kunt uitvoeren bij het hoofdstuk Gambia voor havo/ vwo. De escaperoom is goed inzetbaar tijdens online lessen. Ter voorbereiding zet je in Teams alle documenten klaar voor de leerlingen. Deel van te voren de klas op in groepjes door kanalen aan te maken. Door de namen van de leerlingen in het kanaal te zetten, weten leerlingen snel hun groepje te vinden. Na een (online) klassikale uitleg kunnen de leerlingen in hun kanaal aan de slag met het oplossen van de puzzels.

Link naar bestanden

Favela opdracht

Wil je leerlingen een kijkje laten nemen in een favela’s in Rio de Janeiro? Download dan onze favela-opdracht. Leerlingen worden virtueel achterop een motor door de favela’s rondgereden. De beelden zijn gemaakt met een 360 graden camera, dus om leerlingen het écht te laten ervaren is het nog leuker om goedkope 3D-brillen aan te schaffen. Voor de bovenbouw is het leuk om ze daarna nog een aantal filmpjes te laten kijken (met Engelse ondertiteling) op Youtube. Zo leren de leerlingen hoe Google Maps de kaarten maakt van een favela. We hebben twee opdrachten ontwikkeld: eentje voor de onderbouw (de oude die we al hadden) en een voor de bovenbouw. Veel plezier!

Foto door Marcos Monteiro op Pexels.com

Stellingen globalisering

Het thema globalisering leent zich voor mooie discussies in de klas. Leerlingen moeten voor deze opdracht eerst een degelijke kennisbasis hebben om met gedegen argumenten voor de dag te komen. Daarom raden we aan om de opdracht in het midden of aan het einde van de lessenreeks te plaatsen. Leerlingen krijgen 2 lessen de tijd om hun stelling voor te bereiden. Tijdens de presentatie geven de leerlingen in duo’s een pitch van 5 minuten waarna de klas mag reageren. Na de vragen en reacties van de klas geven leerlingen elkaar feedback. De opdracht kan ingezet worden bij leerjaar 4 vwo.

Tijdlijn Europese Unie

Om het ontstaan van de Europese Unie te begrijpen, is de geschiedenis die eraan vooraf ging belangrijk. De verwerkingsopdracht ‘tijdlijn van de Europese Unie’ laat leerlingen de ontwikkelingen van de Europese Unie chronologisch te ordenen. Aan het einde van de opdracht hebben de leerlingen een duidelijk historisch overzicht. De opdracht is geschikt voor de onderbouw en bovenbouw. Je kunt de opdracht uitdagender maken door leerlingen zelf jaartallen of gebeurtenissen te laten invullen op kaartjes. Bij de opdracht kun je een docentenhandleiding met aanvullende instructies en toelichting downloaden.