Water. Daar waar ze in woestijnen grote tekorten hebben, strijden wij al eeuwenlang tegen het water. Duizenden mensen zijn dagelijks bezig te zorgen dat we ‘droge voeten’ houden. Soms moeten daar ingrijpende maatregelen voor worden genomen.
Een aantal jaren geleden heeft Rijkswaterstaat een nieuw project gestart genaamd ‘’Ruimte voor de Rivier’’. Het idee hierbij is dat de rivieren meer de ruimte krijgen om op die manier overstromingen te voorkomen en een aantrekkelijkere leefomgeving te creëren. Momenteel lopen er 34 projecten verspreid door heel Nederland. Zo worden op verschillende plekken langs de rivier de uiterwaarden verbreed of uitgediept, worden obstakels verwijderd of worden de dijken verder landinwaarts verplaatst.
Meneer Michielsen is een tijdje terug een kijkje gaan nemen bij het project in Nijmegen. Tussen Nijmegen en Lent maakt de rivier de Waal een scherpe bocht. Om ervoor te zorgen dat de inwoners van Nijmegen geen natte voeten krijgen bij hoog water, is de dijk bij Lent 350 meter landinwaarts verplaatst. Hierdoor zijn de uiterwaarden een stuk breder geworden waar vervolgens een nevengeul in is gegraven. Bij extreem hoge waterstanden helpt de nevengeul om het water sneller af te voeren. Op die manier is het binnendijkse gebied (= het gebied achter de dijken dat beschermd is tegen overstromingen) beter beschermd tegen overstromingen. Hieronder zie je een schematische weergave van het plan gepubliceerd door Rijkswaterstaat met daarop aangegeven waar vandaan de foto’s (A en B) zijn genomen.
Bron: http://www.ruimtevoorderivier.nl
Inmiddels is het project, welke in 2011 is gestart, afgerond. Nijmegen hoeft zich dus niet meer druk te maken over de kans op overstromingen. Met de uitgevoerde plannen is een waterstanddaling van maximaal 35 cm bereikt. Daarnaast is er ook nog recreatiegebied aangelegd zodat het in de zomermaanden goed toeven is aan de rivier. Zo kun je toch even de drukte van de grote stad achter je laten.
Foto’s: ©B. Michielsen