Hotspot

Onder het eiland Hawaï ligt een hotspot, een opwellende kolom heet magma die warmer is dan in het omringende gesteente. Leerlingen leren in de aardrijkskundeles, dat aardplaten over een hotspot heen bewegen. De hotspot blijft op zijn plaats liggen en zorgt voor het ontstaan van een rij aan vulkanen. Wanneer de vulkanen boven het water uitgroeien ontstaan er vulkanische eilanden, zoals bij Hawaï.

Een internationaal team van aardwetenschappers heeft ontdekt, dat de hotspot die onder Hawaï ligt zich naar het zuiden heeft bewogen. De onderzoekers hebben vulkanen die op de Pacifische plaat liggen onderzocht op hun ligging en ouderdom en hebben deze vergeleken met vulkaanketens die ook door een hotspot zijn ontstaan. De onderzoekers concluderen dat de hotspot tussen 50 en 60 miljoen jaar geleden enkele centimeters per jaar naar het zuiden bewoog.

Hawaï is het jongste eiland dat deel uitmaakt van de 6000 km lange Hawaï-Emperorketen. De keten bestaat uit 80 vulkanen die grotendeels onder water liggen. De spoor vulkanen vertonen een opmerkelijke knik waar de vulkanen ongeveer 47 miljoen jaar oud zijn. Uit eerder onderzoek is gebleken, dat deze knik niet veroorzaakt kon worden door verandering van bewegingsrichting van de plaat. Het kan wel verklaard worden aan de hand van de verschuiving van de hotspot.

Het is niet bekend waarom de hotspot zich verplaatst heeft. Vermoedelijk heeft dit te maken met het duiken of open scheuren van een plaat waardoor de stroperige massa in de aarde in beweging kwam.

 Bron: Volkskrant

Afbeelding: GoogleEarth

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s