Orkaan Ophelia bereikt Ierland

Terwijl we in Nederland genieten van uitzonderlijk mooi weer, kampt Ierland met het gevaar van een naderende orkaan. Hoe kan dat toch? En heeft dit iets met elkaar te maken? 

Jazeker! In de vorige posts op deze website heb je al meer kunnen lezen over het ontstaan van orkanen. Een van de belangrijkste voorwaarde voor het ontstaan van een orkaan is dat de temperatuur van het zeewater minstens 27 graden Celsius moet bedragen.  Als je nu bij Scheveningen in de zee zou springen, zal je al snel genoeg merken dat die zeetemperatuur bij ons lang niet gehaald wordt.

Orkaan Ophelia is ontstaan op zo’n 30 graden NB. Daar waar het zeewater warm genoeg is voor het ontstaan van een orkaan. Bij de ontwikkeling van een dergelijke orkaan worden grote hoeveelheden lucht verplaatst. Doordat de orkaan naar het noorden afbuigt ‘duwt’ het als het ware warme lucht uit de subtropen met zich mee naar het noorden: de verklaring voor het uitzonderlijk mooie weer in Nederland.

In Ierland zijn de weersvoorspellingen heel anders. Daar wordt de orkaan vandaag aan land verwacht. Daarom is voor de kustgebieden code ‘rood’ afgegeven. Scholen blijven dicht, vluchten zijn geschrapt en aangeraden wordt om vandaag ramen en deuren gesloten te houden. Naar verwachting wordt het de zwaarste storm sinds meer dan vijftig jaar die het land treft.

Bron: ©EPA

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s