ALARM!

Misschien heb je het afgelopen week wel op het nieuws voorbij horen komen of wellicht heeft je aardrijkskundedocent het besproken in de les. Er is groot alarm geslagen op het Indonesische eiland Bali. De popocatepetl-vulkaan in Mexico is uitgebarsten en de volgende vulkaan, Agung, staat op het punt van uitbarsten.
Het gebied rondom Indonesië is erg gevoelig voor aardbevingen en vulkanisme. Dit komt doordat daar aardplaten naar elkaar toe bewegen. Dit noemen we ook wel convergentie. Doordat de zwaarste (oceanische plaat) onder een andere oceanische plaat duikt, smelt de ondergedoken plaat in de mantel waarna het magma opstijgt en zich een weg door de aardkorst brandt. Dit ervaren wij als vulkaanuitbarstingen. Wanneer deze plaatsvinden, kunnen we helaas niet voorspellen.
Vulkaanuitbarsting Popocatépetl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s