Ruimte-instrument Tropomi toont luchtvervuiling op aarde

In oktober is het ruimte-instrument Tropomi gelanceerd. Dit is een instrument die de hoeveelheden stikstofdioxide en koolmonoxide in de lucht kunnen meten. De Tropomi trekt dagelijks 14 banen om de aarde. Hierdoor wordt onze planeer 24 uur per dag in kaart gebracht. Afgelopen weekend zijn de eerste beelden binnengekomen.

Waarom nuttig?

Met de gegevens die Tropomi verzameld, kunnen we in kaart brengen waar op aarde de luchtvervuiling het grootst is. Op deze manier kunnen er maatregelen worden genomen om de luchtvervuiling tegen te gaan. Daarnaast kunnen er ook betere weersvoorspellingen worden gedaan. Luchtvervuiling kan namelijk zorgen voor smog. Smog is vervuilde lucht die ontstaat door een grote hoeveelheid uitstoot van rook en uitlaatgassen. In Azië hebben ze hier vaak last van. Als er maatregelen worden genomen tegen de vervuiling, kan men ook met de Trompoli zien of deze een positief effect hebben.

Eerste beelden

De eerste beelden van het ruimte-instrument laten zien dat er boven het noorden van India en boven het noorden van het Amazonegebied een grote hoeveelheid koolmonoxide hangt. Dit heeft waarschijnlijk te maken door het verbranden van brandstof en hout. Daarnaast zijn nu ook de effecten te zien van de uitbarsting van vulkaan Agung op Bali (zie foto). Vulkaanuitbarstingen gaan namelijk gepaard met grote hoeveelheden gassen.

Benieuwd naar de beelden van Tropomi? Kijk eens op de website: http://www.tropomi.eu/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s