Afrika splitst zich in tweeën

Geologen voorspelden het al een tijdje terug, maar nu zijn de eerste tekenen zichtbaar. Het is overduidelijk: het Afrikaanse continent splitst zich in tweeën. Wat ligt hier aan ten grondslag en hoelang gaat dit duren voordat dit proces is voltooid?

Voor het antwoord op de eerste vraag moeten we even in de fysische geografie duiken. Op aarde hebben we twee soorten aardplaten: oceanische korst en continentale korst. Deze platen bewegen heel langzaam ten opzichte van elkaar. Grotendeels is dit te verklaren door  convectiestromen. Dit zijn magmastromen die door de warmte een opwaartse beweging maken, afkoelen en normaal gesproken weer terug de diepte in zakken.

Aardplaten bewegen erg langzaam ten opzichte van elkaar. Vaak maar enkele millimeters of centimeters per jaar. In Oost-Afrika bewegen de twee aardplaten uit elkaar. Dit proces wordt ook wel riftvorming genoemd. Uiteindelijk zullen er op lange termijn twee platen ontstaan: de Somalische plaat (de oostelijke plaat) en de Nubische plaat (de westelijke plaat). De platen bewegen met een snelheid van 45 millimeter per jaar uit elkaar. Volgens geologen zal het zo’n 10 tot 50 miljoen jaar duren voordat oostelijk Afrika zich heeft afgescheiden van de Afrikaanse plaat. Toch werd afgelopen week duidelijk dat dit proces in volle gang is.

In het zuidwesten van Kenia stortte namelijk een deel van de drukke Mai Mahiu Road in nadat er een vulkanische breuklijn ontstond. Delen van de weg zijn verzakt en er ontstond een groot gat dat het water opslokte. Hierdoor ontstonden er uiteindelijk nog meer breuken. Op sommige plaatsen is de breuk inmiddels meer dan 50 meter diep en 20 meter breed.

riftvorming

Foto: ©Reuters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s