Het artikel van vorige week ging over watertekorten die steeds meer toenemen. De droogste gebieden in de wereld snakken naar water. Het is dus logisch dat er nagedacht wordt over manieren om water in de woestijn te maken. The Institute of Technology in Massachusetts en beeldend kunstenaar Ap Vergheggen hebben beiden een techniek ontwikkeld om dit mogelijk te maken. Iets wat jarenlang onmogelijk leek.
Het Amerikaanse Institute of Technology heeft een luchtcondensor ontwikkeld die drinkbaar water uit de droge lucht van de woestijn kan halen. De luchtcondensor werkt al bij een luchtvochtigheid van minder dan 10%, waarbij de meeste luchtcondensors pas werken bij een luchtvochtigheid van minstens 50%. Mogelijk kan deze ontwikkeling ervoor zorgen dat er nieuwe technieken worden ontwikkeld voor een betere winning van water in gebieden die geen bron van water in de nabije omgeving hebben.
De technologische ontwikkeling heet de MOF: metal-organic framework. Het bestaat uit metaalionen en organische ketens. De MOF bestaat uit tunnels waar lucht doorheen kan en bevat metalen waar het vocht aan blijft plakken. De onderzoekers hebben de MOF in een doos geplaats die ’s nachts open staat en overdag dicht wordt gehouden. De lucht gaat door de tunnels waarbij het water blijft plakken. Overdag verdampt het water in de tunnels doordat de temperaturen stijgen. Door de doos overdag dicht te houden, blijft de stoom in de MOF, condenseert en lekt uit. Deze constructie zorgt ervoor dat er water gecreëerd wordt en het systeem werkt op zonne-energie.
De hoeveelheid water die op deze manier geproduceerd wordt, is op dit moment nog weinig, ongeveer een borrelglaasje. Er is nog werk aan de winkel om het systeem efficiënter te maken. Een aantal bedrijven gaat daarmee aan de slag en de verwachting is dat binnen vijf jaar het systeem meer water kan oogsten en ingezet kan gaan worden.
Ap Verheggen heeft water uit de lucht gehaald met behulp van zonne-energie. Zijn ontwerp heet de “Desert Twins”. Het kleine systeem werkt op 12 volt en 30 watt dat is vergelijkbaar met vijf ledlampen. Daarmee heeft Verheggen een half glas water gemaakt. Het systeem heeft hij getest in het Nederlandse militaire kamp Castor in de stad Gao in Mali. Nu moet er water aangevoerd worden naar het kamp of uit de grond gehaald worden.
Of het project rendabel gaat zijn hangt af van de prijs per liter water. Daarnaast moet er veel water gewonnen worden om een impact te hebben op de omgeving. Er is namelijk veel irrigatiewater nodig om gewassen te laten groeien. Er zijn ook technische uitdagingen. Hoe voorkom je dat het opgevangen water niet weer verdampt?
Via de onderstaande link kom je bij de animatie die uitlegt hoe de Desert Twins werkt. Animatie
Bron: Volkskrant & NOS