Recente ontwikkelingen Syrië

Afgelopen week postten we een strip over het ontstaan van de burgeroorlog in Syrië. Sinds burgerprotesten in 2011 staat het land op zijn kop. Het conflict is zo complex doordat er meerdere partijen bij betrokken zijn. Belangrijke partijen zijn het Syrische regiem van Assad, bondgenoten van Assad (Iran en Rusland), Islamitische staat, Het Jabhat al-Nusrafront (een terroristische groep), het Vrije Syrische leger, de Koerden, Turkije en de Verenigde Staten en bondgenoten. Miljoenen burgers zijn voor het conflict gevlucht.

Grote spanning ontstond afgelopen week toen naar buiten kwam dat er vorige week een gifgasaanval in de Syrisch stad Douma is geweest. President Assad zou deze aanval hebben ingezet om de rebellen te verdrijven uit de stad. Er zijn tientallen mensen omgekomen doordat ze in aanraking zijn gekomen met het gas. Dit leidde tot grote verontwaardiging in het westen.

Op de Amerikaanse televisie kondigde president Trump een aanval aan op Syrische doelwitten. Zaterdagochtend zijn de bombardementen uitgevoerd op drie doelwitten in Syrië. Er is volgens de Amerikaanse generaal Joseph Dunford een wetenschappelijk onderzoekscentrum, een wapenopslag en een opslag- en commandocentrum gebombardeerd. In de opslag lag vermoedelijk het gifgas opgeslagen.

President Trump werd in zijn aanval gesteund door de Britse premier Theresa May en door de Franse president Emmanuel Macron. Er zijn meer dan honderd rakketten afgevuurd door de westerse coalitie. Premier Rutte heeft begrip voor de actie van de Nederlandse bondgenoten. Ook de Duitse bondskanselier Merkel staat achter de aanval.

Rusland en Iran hebben boos gereageerd op de actie. Poetin vindt de westerse aanval een schending van het internationale recht. President Poetin heeft een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad aangevraagd. Ook China staat niet achter het militair ingrijpen. De militaire actie is niet door de VN-Veiligheidsraad goed gekeurd. Het land vraagt naar een objectief onderzoek naar de chemische aanvallen in Syrië.

Het wordt afwachten wat er de komende dagen gaat gebeuren en welke bewijzen er op tafel worden gelegd.

Bronnen: NU.nl, NOS en trouw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s