Hoe kan het zo warm zijn in april?

Hoewel de meeste mensen hier niet helemaal bij stilstaan en lekker genieten van het mooie weer, is het toch wel uitzonderlijk warm voor de tijd van het jaar. Deze week kregen we van verschillende leerlingen de vraag hoe dit kan. Meneer Michielsen geeft het antwoord. 

Het weer is altijd erg veranderlijk. De ene dag staat het keihard te regenen, terwijl de andere dag de zon volop de ruimte krijgt. Het weer is altijd moeilijk te voorspellen. Dit komt doordat het wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de wind, stand van de aarde ten opzichte van de zon, zeestromen en luchtstromen.

Momenteel hangt er boven Nederland een hogedrukgebied. Dit wil zeggen dat er stabiel, mooi weer is. We kennen hogedrukgebieden en lagedrukgebieden. Daar waar de luchtdruk hoog is, is veel lucht waardoor de moleculen dicht op elkaar zitten en de warmte goed kunnen vasthouden. In een lagedrukgebied is eigenlijk altijd sprake van wisselvallig, onstabiel weer. In combinatie  met een zuidoostenwind kan het dan ineens in april behoorlijk warm worden. De wind neemt namelijk de temperatuur aan van het landoppervlakte waar het overheen waait. Dus je kunt je voorstellen dat de wind uit Afrika (daar waar het landoppervlakte warm is) behoorlijk goed is opgewarmd.

De luchtdrukgebieden bewegen op het noordelijk halfrond van het westen naar het oosten. Dit heeft te maken met de draaiing van de aarde. Als je dan naar de weerkaart van vandaag kijkt, kun je zien dat er over een aantal dagen weer een lagedrukgebied aan komt. Dat zal dus betekenen dat we na het weekend ander weer krijgen.

Maar voor nu: smeer je goed in en zet een petje op, want je moet natuurlijk niet verbranden! Geniet van het mooie weer!

weerkaart

Ook een aardrijkskundige vraag of een raadsel waar je niet aan uit komt? Vraag het ons! Via Instagram @Geowijs of via geowijs@gmail.com!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s