Wordt rijst een ‘slappe hap’?

Rijst is een belangrijke voedingsbron voor ruim 2 miljard mensen op aarde. Afgelopen week brachten onderzoekers in Sciences Advances naar buiten dat de voedingswaarde van rijst de komende jaren zal afnemen. Dit kan zeer nadelige effecten hebben op de gezondheid van deze mensen. Zeker nu we weten dat de bevolking in 2050 van de huidige 7,6 miljard zal groeien naar 10 miljard mensen.

De oorzaak van dit probleem lijkt te liggen bij de toename van de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer. CO2 is een broeikasgas dat voornamelijk door industrie, auto’s en vliegtuigen wordt uitgestoten. De onderzoekers ontdekten dat verhoogde concentraties van dit broeikasgas leiden tot lagere gehalten van ijzer, zink, proteïnen en vitaminen in rijstkorrels. Aangezien naar schatting zo’n 600 miljoen mensen, voornamelijk in Zuidoost-Azië, afhankelijk zijn van rijst, kan dit leiden tot ondervoeding. In aardrijkskundige termen noemen we dit dan kwalitatieve ondervoeding. Het gaat dan niet om de hoeveelheid eten die iemand binnenkrijgt, maar om de kwaliteit ervan.

Toch is er ook kritiek op bovenstaand onderzoek. Je kunt jezelf namelijk  afvragen in hoeverre rijst al bijdraagt aan een gevarieerd menu. Bij de productie van rijst worden namelijk de buitenste laagjes verwijderd waardoor veel vitamines en mineralen sowieso al verloren gaan. Critici stellen daarom dat het beter is om te investeren in de variatie van het dieet in Zuidoost-Azië. Eén ding is in ieder geval zeker: dit is wéér een extra reden om iets te doen aan de huidige klimaatverandering!

agriculture-1807576_1280

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s