IJs op Antarctica smelt minder snel dan gedacht

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de ijskap van West-Antarctica toch minder snel smelt dan eerst werd gedacht. Hoewel er natuurlijk wel ijs is gesmolten en ook de ijskap meer is geslonken, lijkt de ijskap nu toch aan stabiliteit te winnen.

Even voor je beeldvorming: als de West-Antarctische ijskap helemaal zou smelten dan zou de zeespiegel wereldwijd met 3 meter stijgen! Op dit moment draagt de ijskap jaarlijks met een halve millimeter bij aan de zeespiegelstijging in de wereld. Dat is ongeveer een zesde van het totaal.

De West-Antarctische ijskap is bekend als een van de kwetsbaarste ijsmassa’s omdat relatief warm oceaanwater de ijsplaten van onderaf doet verwarmen. Door het dunner worden van de ijslaag vermindert de druk op de bodem waardoor de ondergrond de mogelijkheid krijgt om ‘op te veren’ (= omhoog komen). Het ‘opveereffect’ van de ondergrond zorgt ervoor dat het relatief warme oceaanwater minder de kans krijgt om het ijs van onderaf te laten smelten. Ook wordt de afkalving van het ijs geremd doordat de zee ondieper wordt waardoor de ijskap steviger op de bodem komt te liggen.

iceberg-79389_1280

Bron: De Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s