Horizonvervuiling of niet?

windmolens

Met de nieuwe klimaatwet wordt dit misschien wel het normale beeld bij een dagje strand. De een vindt het maar niks, terwijl de ander de noodzaak van het probleem wel in ziet. Het gaat allemaal om het grote klimaatvraagstuk waar de hele wereld mee te  maken heeft. De aarde warmt op, de zeespiegel stijgt en de honger in de wereld neemt in grote mate toe. Om die reden hebben Nederlandse politici nu de handen ineen geslagen. Op naar een milieubewustere samenleving.

De nieuwe klimaatwet, die woensdag 27 juni is ondertekend, gaat geen nieuwe oplossingen bieden voor het probleem. Wel is het een soort ‘prestatieverplichting’. Het maakt niet uit welke politieke partijen er ook aan de macht zijn, ze moeten zich houden aan de gestelde doelstelling. In 2030 moet de CO2-uitstoot (=broeikasgas) worden verminderd met 49% en in 2050 moet dit zijn afgebouwd met 95% (ten opzichte van 1990). Dat betekent dat we moeten overschakelen op duurzame energie.

Bij duurzame energie kun je denken aan zonnepanelen, waterkracht (hydro-elektriciteit) en windmolens. Over de laatste maatregel zijn de meningen dus verdeeld. Sommige sceptici spreken van ‘horizonvervuiling’. Daarnaast maken de grote windturbines veel lawaai. Je kunt je vast voorstellen dat je niet zo lekker slaapt als er de hele nacht een windmolen naast je staat te draaien. Daarom worden ze vaak aan de kust of op zee geplaatst. Zo hebben zo min mogelijk mensen er last van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s