Notre-Dame

Maandag 15 april rond 18.50 uur ontstond er een brand op de zolder in de kathedraal. Door de houten dakconstructie verspreidde het vuur zich snel. Een van de gevolgen was dat de dakspits instortte. Na vijftien uur blussen was de brand onder controle. De hele wereld leeft mee met Frankrijk. De Notre-Dame is een belangrijk onderdeel van de Franse cultuur. Verschillende miljardairs hebben miljoenen gedoneerd voor het herbouwen van de kathedraal.

De Notre-Dame is een Rooms-Katholieke kathedraal die is gebouwd tussen 1163 en 1345. Tijdens de Franse Revolutie werden er talloze kunstwerken gestolen of vernield. In 1845 onderging de kathedraal een restauratie die 23 jaar duurde om de beschadigingen uit de Franse Revolutie te herstellen. Sinds 1991 behoort de kerk tot het Werelderfgoed en is er een nieuw restauratieproject.

De Notre-Dame is een belangrijk monument, dat jaarlijks meer bezoekers trekt dan de Eifeltoren, de Sacre Coeur of het Louvre. President Macron hield een televisietoespraak voor de Franse bevolking waarin hij de mensen opriep om zich te verenigen en om samen de Notre-Dame opnieuw op te bouwen. Hij prees de brandweerlieden die vijftien uur in de vlammen hadden gestreden. De president beloofde in zijn toespraak om de Notre-Dame binnen vijf jaar te herbouwen. De periode van vijf jaar lijkt geen toeval, omdat in 2024 de Olympische Spelen in Parijs worden gehouden.

Voor het herstel van de kerk is al bijna een miljard euro binnen gehaald. De saamhorigheid duurde niet lang, want de donaties wekken ook weerstand op. Fondsenwerver Stéphane Bern heeft jarenlang moeten bedelen voor geld om belangrijke monumenten van Frankrijk te restaureren. Daarnaast is er weerstand, want wie doneert er wel zoveel geld voor een kerk en niet voor mensen in nood.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s