Zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust

Uit recent onderzoek van het gerenommeerde instituut Deltares blijkt dat de zeespiegelstijging voor de Nederlandse kust minder is gestegen dan klimaatscenario’s hadden aangegeven. Waren de modellen dan te overdreven geschetst?

De onderzoekers van het kennisinstituut werkten drie jaar aan een nieuwe methode waarbij ze metingen, satellietwaarnemingen, modelberekeningen en archiefstudie met elkaar combineerden. Op deze manier konden ze de zeespiegelstijging bij alle variatie in weer en getijden nauwkeuriger bepalen. Hieruit bleek dat de zeespiegel in Nederland in de afgelopen 128 jaar met gemiddeld 1,86 millimeter per jaar is gestegen tot 6 cm boven NAP. Belangrijk daarbij om te noemen is, dat die stijging in die periode geen versnelling vertoont. Als we deze lijn zouden doortrekken, dan zou dit betekenen dat aan het eind van de eeuw het zeeniveau nog geen 20 cm hoger ligt dan het huidige.

Ter vergelijking: het IPPC – het VN-panel voor klimaatverandering – acht de kans aannemelijk dat we in 2100 te maken hebben met een globaal gemiddelde zeespiegelstijging van 80 cm! Dat is dus een heel andere voorspelling…

Toch moeten we het rapport van het IPPC wel serieus nemen. Wereldwijd is er namelijk wel een versnelling van de zeespiegelstijging. Die versnelling kan zich ook bij ons gaan voordoen. Momenteel gebeurt dat nog niet doordat het water van gesmolten landijs van Groenland niet bij Nederland terechtkomt, maar zich ophoopt bij de evenaar. Voor Nederland is het smelten van het ijs op Antarctica vooral van belang. Hoe dat het komt dat juist het afsmelten van dit ijs kan zorgen voor een versnelde en drastische zeespiegelstijging in Nederland lees je hier.

We kunnen dus niet zeggen dat de eerdere modellen te overdreven zijn geschetst en moeten zeker geen overhaaste conclusies trekken. Het is wel goed om van verschillende wetenschappelijke onderzoeksbureaus rapporten te bekijken en deze te analyseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s