Europese verkiezingen

Donderdag 23 mei is het weer tijd om naar de stembus te gaan. Dit keer mogen de Nederlanders voor de negende keer naar de stembus om te stemmen voor het Europese Parlement. Niet elk land houdt op dezelfde dag verkiezingen. Elke lidstaat heeft een verkiezingsdag die kan plaatsvinden tussen 23 en 26 mei. In dit artikel leggen we uit wat de verkiezingen inhouden.

De Europese verkiezingen behoren tot de grootste verkiezingen in de wereld. Ze hebben betrekking op meer dan 500 miljoen inwoners. De stemmers bepalen welke vertegenwoordigers van zijn of haar land gaan behoren tot de 751 Europarlementariërs. Voor elk land is vastgesteld hoeveel zetels het inneemt in het parlement. Nederland heeft 26 zetels in het Europese Parlement. Malta heeft met zijn zes zetels de minste zetels en Duitsland heeft met 96 de meeste zetels.

Het Nederlandse parlement bestaat uit verschillende partijen. Tijdens de Europese verkiezingen kan je op deze partijen stemmen. Om het parlement werkbaar te houden vormen landelijke partijen samen Europese partijen. Dit betekent dat gelijkgezinde partijen bij elkaar in een Europese fractie zitten. Een voorbeeld is de VVD en D66. Beide partijen zijn liberaal (een politieke stroming die de vrijheid van burgers centraal staat) en zitten samen bij elkaar in de ALDE-fractie.

Het Europese Parlement heeft een belangrijke rol binnen de Europese Unie. Het debatteert over voorstellen van de Europese Commissie en kan wijzigingen voorstellen. Daarnaast stemt het samen met de lidstaten voor en tegen wetsvoorstellen. Daarnaast speelt het parlement een rol bij het opstellen van de begroting. Het parlement heeft geen doorslaggevende stem als het gaat om belastingen of buitenlands beleid. Dan mogen ze alleen adviseren.

Elk lidstaat draagt geld af voor de EU-begroting. De landen die economisch het sterkst zijn betalen het meest. De Europese Unie wil voorkomen dat het verschil in rijkdom tussen de lidstaten te groot wordt. In 2019 mag er maximaal 165,8 miljard uitgegeven worden. Een Nederlander draagt gemiddeld 200 euro per jaar bij aan de Europese Unie. Sommige landen ontvangen meer geld van de Europese Unie dan ze bijdragen.

Bekijk de onderstaande video over de verkiezingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s