Kennismaking met Iran

Klas één start met een nieuwe methode en het eerste hoofdstuk gaat over Iran. Tijd voor een korte kennismaking. Iran is een land dat onderdeel is van het Midden-Oosten en het bekend staat om zijn rijke historie. Het land werd vroeger vroeger Perzië genoemd. Officieel heet het land ‘Islamitische Republiek Iran’. De hoofdstad van Iran is Teheran en heeft meer dan tien miljoen inwoners.

Het landschap van Iran bestaat voornamelijk uit woestijn en berggebieden. De meeste mensen wonen in het westen van het land, omdat in het oosten grote woestijngebieden zijn, zoals de Grote zoutwoestijn (Dasht-e Kabir). De grootste bergketen van Iran heet het Zagrosgebergte en heeft een lengte van 1500km. De hoogste berg van het land, Damavand, is onderdeel van een andere bergketen genaamd Elboers. De hoogste berg bedraagt 5671 meter.

Iran ligt op het zuidelijke deel van Euraziatische Plaat. Doordat het grenst aan de Arabische- en Indische plaat komen er regelmatig aardbevingen voor in het land. Het land is rijk aan delfstoffen en beschikt over grote voorraden aardolie en aardgas. Iran is de op drie na grootste olie-exporteur in de wereld en mede daardoor een belangrijke regionale macht.

Iran werd tot 1935 in Nederland officieel Perzië genoemd en de officiële taal is Perzisch. Sjah Reza Pahlavi verzocht de internationale gemeenschap om het land bij de oorspronkelijke naam Iran te noemen: ‘Land van de Ariyai’. De geschiedenis van Iran gaat meer dan drieduizend jaar terug en wordt beschouwd als de bakermat van de moderne beschaving. Perzië maakte deel uit van de ‘Vruchtbare sikkel of Vruchtbare Halvemaan’ een gebied waar zeer vroeg landbouw is ontstaan. Het land werd eeuwenlang door dynastieën (vorstenhuis dat regeert) bestuurd.

De moderne Iraanse geschiedenis eindigt met de Iraanse revolutie in 1979 als gevolg van verzet tegen westerse invloeden, corruptie en toenemende armoede onder de bevolking. Islamitische geestelijken en andere gelovigen kwamen in opstand. Ruhollah Khomeini was de grote winnaar en werd leider van de nieuwe Islamitische Republiek Iran Na zijn dood in 1989 volgde Ayatollah Khamenei hem op. Het politieke systeem is een combinatie van een parlementaire democratie met geestelijken aan het hoofd. In Iran worden deze geestelijke leiders aangeduid met de titel ‘Ayatollah’. Het leger, politie en rechtelijke macht zijn ondergeschikt aan de macht van de Ayatollah. Om de vier jaar worden er tijdens landelijke verkiezingen een nieuwe president gekozen. De huidige president van Iran is Hassan Rouhani en is een gematigd politicus.

De Islamitische cultuur bestaat uit oude en moderne elementen. De klassieke Iraanse cultuur kent zijn oorsprong in de tijd van het Perzische Rijk. De Islamitische cultuurelementen werden door de Arabieren geïntroduceerd maar de moderne westerse cultuur dringt steeds meer het land binnen. Steeds meer Iraniërs zitten op social media. De samenleving verandert in een hoog tempo. Alleen de wetgeving blijft nog achter.

Wil je meer weten over het land bekijk dan de serie ‘Onze man in Thereran’. Journalist Thomas Erdbrink woont en werkt al zestien jaar in Iran en is getrouwd met Newsha Tavakolian.
Onze man in Thereran

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s