Aan de slag met de atlas

De start van het schooljaar staat in het teken van het aanleren van aardrijkskundige vaardigheden in klas 1. Het is elk jaar opnieuw een feest om leerlingen kennis te laten met het vak. Eersteklassers zijn vaak leergierig en vinden het leuk om nieuwe vaardigheden te leren zoals werken met het coördinatensysteem. De leerlingen zijn enthousiast als ze aan de slag mogen met de atlas.

Kaarten zijn een bijzonder hulpmiddel voor een geograaf en die zijn niet weg te denken in het aardrijkskundeonderwijs.

Mevrouw van Opstal zet een kijkwijzer in bij het oefenen met de atlas. Een kijkwijzer is een hulpmiddel voor leerlingen bij het aanleren of uitvoeren van een opdracht. Elke docent aardrijkskunde loopt de atlas met de leerlingen door. De leerlingen krijgen veel informatie te verwerken waarvan ze niet alles meteen onthouden. De kijkwijzer ondersteunt de leerlingen als ze informatie moeten opzoeken in de atlas. Het geeft een overzicht van de verschillende zoekmethodes in de atlas. Je kunt ook voor andere onderdelen kijkwijzers ontwikkelen. In het boek “Differentiatie in de les aardrijkskunde: een haalbare kaart! van Arjan Goemans & An Steegen staan verschillende voorbeelden van kijkwijzers”. 

Een leuke manier om met de atlas te oefenen, is het inzetten van een dominospel. In klas 1 wordt de domino gebruikt om leerlingen te laten oefenen met vragen over de indeling van de atlas, kaarten en het opzoeken van de ligging van landen en hoofdsteden. Het is een kennismakingsopdracht met de atlas die wordt ingezet na de eerste uitleg over de atlas. De opdracht met bijhorende docentenhandleiding kun je vinden onder het menu: “docenten – atlas”. De kijkwijzers ‘Bosatlas’ en ‘Alcarta wereldatlas’ zijn te downloaden op dezelfde pagina.

Tip

Een leuke manier om atlasvaardigheden te toetsen is in de vorm van een quiz. Leerlingen krijgen een lesuur de tijd om zoveel mogelijk atlasvragen goed te beantwoorden. Aan de hand van de moeilijkheidsgraad van de zoekmethode worden punten toebedeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s