Amerikaanse ‘shutdown’

Sinds afgelopen zaterdag zit de Amerikaanse regering op slot, dit wordt een ‘shutdown’ genoemd. Dit komt omdat de Democraten en Republikeinen geen overeenstemming hebben getroffen over de begroting. Het gevolg van een shutdown is, dat er geen geld is om ambtenaren te betalen. Nationale parken en toeristische attracties die betaald worden door de overheid gaan dicht. Alleen belangrijke overheidsorganisaties gaan door, zoals de militairen, grensbewaarders, luchtverkeersleiding, enz.

Een shutdown kom niet vaak voor en gaat altijd weer voorbij. In 2013 probeerden Republikeinen de invoering van Obamacare (een verzekeringsplan waardoor miljoenen Amerikanen die geen zorgverzekering hadden verzekerd werden) tegen te werken. Na twee weken onderhandelen gingen De Republikeinen akkoord na een aantal wijzigingen.

Onder het presidentschap van Obama kregen kinderen van illegalen, Dreamers genoemd, een speciale verblijfstatus.  Afgelopen september heeft president Trump de status van de ‘Dreamers’ opgeheven. Er is nu onduidelijkheid wat er met deze groep gaat gebeuren. Moeten ze het land uit? De democraten eisen dat er een regeling voor deze groep wordt meegenomen in de begroting. Van de Republikeinen mogen de ‘Dreamers’ in principe blijven, inruil voor een strenger immigratiebeleid.

Beide partijen vinden dat de ander verantwoordelijk is voor de shutdown. Het is afwachten wie als eerste water bij de wijn gaan doen om tot een oplossing te komen. Het is duidelijk dat op het gebied van migratie de partijen lijnrecht tegen over elkaar staan.

capitol-32309_1280

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s