Pensioenleeftijd klimt naar 68 jaar

Op 1 januari 2018 is de officiële pensioenleeftijd gestegen naar 68 jaar. Dit betekent voor de meeste mensen dat ze dus langer moeten doorwerken om uiteindelijk volledig van hun welverdiende pensioen te kunnen genieten. De meningen zijn verdeeld. Sommige mensen vinden het ronduit belachelijk. Anderen snappen de situatie wel. Maar wat is eigenlijk de achterliggende gedachte van deze maatregel?

Al een paar jaar geleden werd besloten de pensioenleeftijd van 65 stapsgewijs te verhogen naar 67 jaar. Hier zijn verschillende redenen voor te geven. In de afgelopen jaren is de levensverwachting (= gemiddeld aantal verwachte levensjaren op een bepaalde leeftijd) verder toegenomen. In 1970 was die nog 76 jaar, terwijl deze in 2017 opliep tot 83 jaar (bron: CBS). Door betere zorg worden mensen gemiddeld ouder. Doordat mensen ouder worden, kunnen zij ook langer genieten van hun pensioen. Dat is natuurlijk heel erg fijn, maar dit kost wel extra geld. Door de mensen iets langer te laten doorwerken, betalen zij een paar jaar extra belasting en pensioenpremie waardoor deze kosten kunnen worden betaald.

Naast de stijging van de levensverwachting speelt ook de vergrijzing een grote rol. Vergrijzing is de toename van het aandeel mensen in de leeftijd van 65 jaar of ouder. Doordat er na de Tweede Wereldoorlog sprake was van een zogenaamde babyboom werden er veel baby’s geboren in de periode 1945-1955. Deze generatie bereikt nu de pensioenleeftijd. In de jaren ’60 nam het aantal baby’s weer enorm af. Dit had o.a. te maken met de invoering van de anticonceptiepil en de afname van de invloed van religie. Hierdoor zijn er nu steeds meer 65+-ers op steeds minder werkenden. De opbrengsten moeten ergens vandaan komen, dus heeft de overheid besloten de pensioenleeftijd te verhogen.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s