Hoge nood

Wereldwijd worstelen steden steeds vaker met waterproblemen. Er ontstaan grote tekorten. In Kaapstad (Zuid-Afrika) hebben de inwoners maandenlang hun dorre tuintjes niet gesproeid, wassen ze hun kleding alleen als deze héél erg vies is, en staan ze nooit langer dan een minuut onder de douche. Dit laatste doen ze terwijl ze in een teiltje staan, zodat het opgevangen water kan worden gebruikt om de wc door te spoelen. Hoe kan het toch dat deze tekorten alsmaar groter worden? Volgens experts heeft het te maken met drie oorzaken, die vaak worden genegeerd of onderschat waardoor het probleem zich maar blijft uitbreiden.

  1. Klimaat

De seizoenen veranderen. Of dit nu te maken heeft met klimaatverandering, is niet met zekerheid te zeggen. Wel blijkt uit modellen dat landen met een mediterraan klimaat steeds vaker te maken krijgen met warmere zomers en drogere winters. Vooral de drogere winters zijn hierbij het probleem. Hierdoor worden de watervoorraden in de winter niet meer gegarandeerd aangevuld, wat in de zomer tot grote tekorten kan leiden.

  1. Urbanisatie

De urbanisatie is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Steeds meer mensen wonen in steden. Volgens de Verenigde Naties leeft 70% van de wereldbevolking in 2050 in de stad. Al die mensen verbruiken water. Daarnaast speelt de levensstijl van mensen ook mee. Zolang mensen gewend zijn dat water gewoon uit de kraan komt, vinden ze al snel dat ze zoveel mogen gebruiken als ze willen.

  1. Beleid

Om iedereen in tijden van droogte te kunnen voorzien van water is een goed beleid nodig. Dat blijkt in de praktijk vaak nogal een lastige opgave. Er moeten namelijk impopulaire maatregelen worden getroffen, en daar houden politici niet van. Daarnaast is het een hele investering om de waterinfrastructuur wereldwijd op orde te brengen. Toch moet er actie worden ondernomen, want wachten op de volgende ramp is geen optie.

droogte in marokko.jpg

Droogte in Marokko. Foto: B.Michielsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s