Hapering van de warme zeestroom

Met de temperaturen van afgelopen week in het achterhoofd is dit misschien een misleidende titel. Toch is afgelopen week naar buiten gekomen dat de oceaanstroming die West-Europa een relatief mild klimaat bezorgt, 15 tot 20 procent zwakker is dan normaal. Dit blijkt uit twee studies die in het tijdschrift Nature zijn verschenen.

In West-Europa hebben we te maken met de warme golfstroom. Dit is een oceaanstroming die vanuit de Golf van Mexico de Atlantische Oceaan oversteekt, langs West-Europa komt en vervolgens afbuigt om via IJsland weer richting Groenland en Canada te gaan. Deze stroming zorgt mede in West-Europa voor het milde, zachte klimaat.

Hoewel de onderzoekers het er nog niet helemaal over eens zijn, lijkt het erop dat de opwarming van de aarde hier iets mee te maken heeft. Door de smeltende gletsjers op Groenland komt er meer zoet water in de oceanen. Door deze aanvoer zakt het water minder snel naar de diepte. Dit heeft invloed op de processen van stroming, waardoor deze de afgelopen jaren is afgenomen.

Overigens komt dit niet geheel onverwachts. Klimaatmodellen voorspellen namelijk al jaren deze afname. Echter is nog niet helemaal bekend welk effect dit zal hebben op het klimaat van West-Europa.

oceaanstromen.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s