Vluchtelingen op Curaçao

Het is druk op Curaçao. Elke dag komen er weer nieuwe bootjes aan land vol met vluchtelingen. Inmiddels hebben al honderdduizenden Venezolanen de overtocht gewaagd naar de Nederlandse Antillen. Waarom vertrekken zij massaal weg uit Venezuela en wat is hier aan te doen?

Venezuela zit economisch en politiek aan de grond. Er heerst enorme armoede in dit Zuid-Amerikaanse land en van een democratisch bestuur is weinig sprake. De inflatie (= stijging van het algemene prijspeil in een economie) komt jaar naar schatting neer op 13.000 procent. Hierdoor worden de normaalste levensmiddelen zoals brood en melk onbetaalbaar. Veel inwoners zien geen andere mogelijkheid dan het land te ontvluchten. Vaak vertrekken zij met een bootje vol vluchtelingen de Caribische zee op richting de Nederlandse Antillen. Dit vaak met gevaar voor eigen leven. Curaçao is hierbij een populaire bestemming. De mensen hopen hier een nieuw leven te kunnen opbouwen en zichzelf weer te kunnen onderhouden.

Kaart venezuela

Veel inwoners zijn boos op de huidige socialistische president Nicolás Maduro. Zij vinden dat zijn politieke keuzes ertoe hebben geleid dat het land er nu zo slecht voor staat. Komende zondag zijn de presidentsverkiezingen in Venezuela. Maduro heeft drie tegenkandidaten. Een grote groep roept op om de verkiezingen te boycotten (= mijden) om op die manier aandacht te krijgen voor de situatie in Venezuela. Volgens peilingen behaalt Maduro onder degenen die wel gaan stemmen een overduidelijke overwinning. Wat dit voor het land gaat betekenen, blijft onzeker.

Bron: NRC / Trouw / Volkskrant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s