Europese onderzoekers hebben aangetoond dat glasvezelkabels trillingen en breuken in de ondergrond kunnen meten en detecteren. De resultaten van het onderzoek verschenen in Nature Communications.
Kabels die gebruikt worden voor internet en telecommunicatie liggen onder de grond. De onderzoekers hebben op het schiereiland Reykjanes in IJsland onderzoek gedaan naar de glasvezelkabel. De onderzoekers hebben een kabel van 15 kilometer lang gebruikt voor hun onderzoek. Ze stuurden gepulseerd laserlicht door de kabels en maten het terugkerende licht dat wordt veroorzaakt door kleine onzuiverheden in de glasvezel. Als de grond trilt dan kan de kabel inkrimpen en uitrekken waardoor het teruggekaatste lichte een langere of kortere afstand aflegt. Door het meten van de tijdsverschillen kunnen trillingen worden gedetecteerd.
De resultaten werden vergeleken met een netwerk van seismometers. De metingen kwamen met elkaar overeen, maar door de glasvezelkabel werden ondergrondse breuken ontdekt die nog niet bekend waren. Het onderhoudt van de seismometers kost veel geld. Met de glasvezelkabels kunnen er langdurige metingen worden gedaan en ze liggen er toch. Het is nu aan de telecombedrijven om de onderzoekers toegang te geven om de glasvezelkabels te gebruiken.
Bron: NRC