Eb en vloed

De mussen vallen van het dak en heel Nederland ligt te bakken op het strand. Eenmaal aangekomen op het strand wil je natuurlijk zo snel mogelijk het water in. Soms heb je dan geluk en hoef je niet ver te lopen om een verfrissende duik te nemen. Een paar uur later lijkt het alsof de zee zich terugtrekt en moet je ineens veel moeite doen voor diezelfde duik. Hoe komt dit? En waar blijft al dat water eigenlijk?

Ontstaan eb en vloed

Om antwoord te geven op de eerste vraag moeten we gaan kijken naar de getijdenwerking. Getijdenwerking gaat over de afwisseling tussen laag- en hoogwater, wat we ook wel eb en vloed noemen. Eb en vloed ontstaat door de aantrekkingskracht van de maan op het water op aarde. De maan ‘trekt’ als het ware aan het water waardoor het een bepaalde kant op beweegt. Door de draaiing van de aarde, om haar eigen as en om de zon, is de aantrekkingskracht van de maan op het water steeds verschillend. Het water gaat dus steeds een andere kant op, waardoor laag- en hoogwater elkaar afwisselen.

Wanneer is het eb en vloed?

Voordat je in de oververhitte auto richting de kust vertrekt, kun je al checken of het op de plaats van bestemming op dat moment laag- of hoogwater is. Doordat de bewegingen van de aarde en de maan heel constant zijn, is het ritme van eb en vloed dat ook. Het is in Nederland 2 keer hoogwater en 2 keer laagwater per 24 uur en 50 minuten. Als het dus vandaag om 14:30 hoogwater is in Vlissingen, dan is het morgen om 15:20 hoogwater (telkens +50 minuten).

Waar blijft dat water?

Het is niet zo dat de maan bij laagwater het water opzuigt. De maan zorgt met haar aantrekkingskracht dat het water verplaatst. Zelfs binnen Nederland is dit verschil erg groot. Het getij verschuift in bijna 12 uur van het zuidwesten naar het noordoosten in Nederland. Als het in Vlissingen hoogwater is, wil dat dus niet zeggen dat op Terschelling het water even hoog staat.

Gevaar

Veel mensen onderschatten de kracht van het water. Afgelopen dinsdag nog raakte een 14-jarig meisje in de problemen toen ze werd verrast door het opkomende water. Haar vader probeerde haar nog te redden, maar helaas mocht dat niet meer baten.

Het lijkt niet snel te gaan, maar als de stroming eenmaal op gang komt is het oppassen geblazen! Je kunt zo meegevoerd worden met de stroming en dan is terugzwemmen erg uitputtend en zwaar. Dus ga je het water op met je leuke opblaasflamingo; hou dan altijd de kustlijn goed in de gaten en blijf in de buurt van de andere zwemmers!

Strand 1

2 Reacties op “Eb en vloed”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s