Struinen langs de duinen

De kans is groot dat je in de afgelopen weken naar het strand bent geweest. Met een goed boek op je handdoek liggen of lekker de hele dag voetballen op het strand; het is allemaal mogelijk. Toch vormt het water, zoals we in eerdere artikelen hebben beschreven, ook een gevaar. Dankzij de Nederlandse duinen wordt de overstromingskans gelukkig beperkt. Maar hoe ontstaan duinen eigenlijk?

Ontstaan

Duinen zijn heuvels van fijn zand gelegen aan de kust. Duinen ontstaan door drie factoren: de zee, de wind en de begroeiing. Het meeste zand in de zee wordt door rivieren meegevoerd vanuit de bergen. De golven glijden, onder invloed van de getijdenwerking (eb en vloed), over het zand. Bij elke golf neemt de zee wat zand mee naar het strand. Als de zee zich vervolgens terugtrekt wordt het zand door de wind opgeblazen en verderop neergelegd. Doordat er planten (voornamelijk helmgras) op de duinen groeien, blijft het zand liggen en waait het ook niet weg.

Bijdrage van de mens

Om onze veiligheid te garanderen helpt de mens de natuur ook een handje. Zo hebben we in het verleden zelf helmgras aangeplant zodat het zand niet wegwaait en de duinen worden versterkt. Maar dat is niet het enige wat de mens doet. Meer weten? Bekijk de geoflits over het ontstaan van duinen.

Lees meer over eb en vloed

duinen 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s