Saarschleife

De Saar heeft miljoenen jaren de tijd genomen een prachtige meander te vormen, die is uitgegroeid tot het symbool van het Saarland. Deze meander, een lus in de rivier, trekt bezoekers uit alle windstreken. Toeristen bezoeken de Saarschleife te voet, per fiets of genieten vanaf de rondvaartboot van dit prachtig stukje natuur. De vraag is hoe ontstaat een meander eigenlijk.

Een meanderende rivier bestaat uit meerdere bochten, genaamd meanders. Het verloop van een rivier bestaat uit een bovenloop, middenloop en een benedenloop. Meanders ontstaan in de benedenloop waar het water in de rivier langzamer stroomt. In het laagland (een gebied met een hoogteligging lager dan 200 meter) heeft de rivier de  ruimte om bochten te maken.

De meanders ontstaan doordat het water in de buitenbocht sneller stroomt dan in de binnenbocht. Hierdoor vindt er erosie plaats in de buitenbocht.  De buitenbocht waar de erosie plaatsvindt wordt de stootoever genoemd, omdat het water ervoor zorgt dat er materiaal (zand en klei) wordt afgestoten. In de binnenbocht wordt er juist materiaal afgezet. Deze binnenbocht wordt de glij-oever genoemd, omdat het materiaal in het rustige water kan bezinken. Het proces van het bezinken van materiaal noemen we sedimentatie. Dit proces zorgt ervoor dat de bochten uit groeien tot grote lussen.

De Saarschleife is ontstaan toen het gebied nog lager lag dan tegenwoordig. De rivier is zich gaan insnijden toen het gebied omhoog kwam. Hierbij heeft de meander zijn huidige koers behouden. Het resultaat is de onderstaande Saarschleife.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s