Heb ik wel genoeg vakantie?

Hoewel het noorden van het land nog 1,5 week vakantie heeft, zit de zomerpret er in het zuiden van het land alweer een paar dagen op. Zes weken lang hebben we kunnen genieten van het –over het algemeen- warme en soms zelfs tropische weer. Misschien ben je op vakantie wel een Spaanse schoonheid tegen het lijf gelopen. Hoewel jij nu weer in de schoolbanken zit, is de kans groot dat zij nog aan het strand kan liggen. In Spanje duurt de zomervakantie namelijk zo’n 12 weken! Dat is wel andere koek. Hoe zit dat eigenlijk met andere landen in Europa? En de grote vraag: heb ik wel genoeg vakantie?

Oké, vakantie heb je nooit genoeg. Dat zijn wij van de redactie zelfs met je eens, maar drie maanden zomervakantie is wel érg lang. Sommige Spaanse kinderen geven aan zich na een paar weken toch te gaan vervelen (NOS Jeugdjournaal, 12-08-2018). Wij zijn eens op zoek gegaan naar de vakanties van onze buurlanden in Europa.

In België en Polen is het gemakkelijk. Iedereen heeft daar in de maanden juli en augustus vrij. Daarnaast mag in Polen elke directeur van een school nog eens 8 extra vrije dagen inplannen door het schooljaar heen.

Het systeem in Nederland zit wat apart in elkaar. Nederland kiest er als een van de weinige landen, samen met o.a. Duitsland, voor om hun leerlingen gefaseerd vakantie te geven. Dat houdt in dat niet iedereen tegelijk vakantie heeft om zo de drukte op de wegen en vakantieadressen te beperken. Daarom moet het zuiden nu al aan de bak, terwijl het noorden van het land nog twee weken in hun hangmat kan luieren.

Omdat de vakanties dus niet overal op bepaalde data vaststaat hebben we gekeken naar het aantal vakantiedagen. Hieronder zie je een kaart van een aantal Europese landen. Bulgarije spant de kroon van Europa. Zij geven hun leerlingen 102 vakantiedagen per jaar!

Bij ons onderzoekje is niet gekeken naar de lengte van de schooldagen. Het zou dus goed kunnen dat je in Bulgarije op een normale schooldag tot 17:30 op school zit.

Geowijs kaart

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s