Strijd tegen de plastic soep

Eerder schreven we al over de enorme plastic soep in de oceanen. Gelukkig hebben onderzoekers de afgelopen jaren niet stilgezeten. Vandaag is een bijzondere dag voor de Nederlander Boyan Slat. Het door hem bedachte schoonmaaksysteem gaat vandaag voor het eerst de Grote Oceaan op om de plastic soep aan te pakken. Hij hoopt hierbij binnen vijf jaar 50% van alle plastic soep uit de oceanen opgeruimd te hebben.

Waarom dit systeem?

Boyan Slat, nu 24 jaar, is al een groot deel van zijn leven bezig met de plastic soep in de oceanen. Op zijn 16e zwemt Boyan op vakantie in Griekenland tussen een deel van dat plastic. Zijn zorgen en verontwaardiging inspireren hem tot het bedenken van een oplossing: zijn ‘System 001’.

Hoe werkt het?

De 600 meter lange buis moet de plastic troep in de oceaan opvangen en vasthouden. Na vijf jaar onderzoek doen en 273 schaalmodellen verder te zijn, wordt hij vandaag voor het eerst getest. De buis drijft op de golven van de oceaan. Aan deze buis zit en soort ‘rok’ vast die 3 meter diep in het water hangt. In het midden van de buis is de rok dieper waardoor hij een U-vorm aanneemt. Door de wind wordt deze U-vorm verplaatst naar plekken waar veel plastic in het water drijft. Doordat de buis sneller stroomt dan het plastic, hoopt het zich op in het systeem. De buis geeft met sensoren aan wanneer hij ‘vol’ zit. Er komt dan een groot schip om het plastic mee te nemen. De NOS maakt een filmpje over de werking van de Ocean Cleanup.

Niet iedereen enthousiast

Wetenschappers zijn kritisch op deze oplossing van Boyan. Ze denken dat het systeem erg kwetsbaar is en niet diep genoeg zal gaan om al het plastic op te vangen. Daarnaast is er ook een kans dat dieren meegevangen worden. Toch vinden ze het goed dat er een dergelijk project wordt gestart. Onder het motto: ‘beter iets dan niets doen’.

plastic-bottles-388679_1280

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s