De brandende zon?

Mevrouw van Opstal heeft een vraag gekregen van een leerling uit klas B2d. De zon is een brandende vuurbal. Voor het ontstaan van vuur heb je zuurstof nodig. In het heelal heb je geen zuurstof. De vraag is ‘hoe kan het dat de zon dan brandt’?

 De zon is de ster die het dichtste bij de aarde bevindt. De zon zorgt voor licht en warmte in het zonnestelsel. Mensen denken vaak dat de zon een vuurbal is, omdat hij zoveel hitte uitstraalt. Er is geen sprake van verbranding, dus dit klopt niet. Hoe zit het dan wel?

De warmte komt door kernreacties die zich voordoen in het inwendige van de zon. De zon is ongeveer 4,6 miljard jaar geleden ontstaan door de samentrekking van een grote wolk van gas en stof.  Bij de samentrekking kwam veel energie vrij, dat voor de opwarming van de kern zorgde. Het gevolg is dat er de kernreacties opgang zijn gekomen, als gevolg van de enorme hoge druk en bijhorende temperatuur.

In de zon brandt dus niets, maar er vinden kernreacties plaats. Dit komt doordat de zon uit de twee gassen waterstof en helium bestaat. In de kern van de zon wordt waterstof omgezet in helium. Door dit proces komt er veel hitte vrij.

Heb je een interessante vraag, stuur dan een mailtje naar geowijs@gmail.com.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s