Zomer- of wintertijd?

Het kabinet moet uiterlijk in maart 2019 laten weten of Nederland overschakelt op een permanente zomertijd of wintertijd. Waarom moet Nederland dit besluit nemen en wat moet het kabinet dan kiezen? Deze vragen hebben wij ontvangen en gaan we in dit artikel voor jullie beantwoorden.

De meeste landen van de Europese Unie verzetten al jaren de klok twee keer per jaar. Sommige landen doen dit sinds de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Andere pas sinds de oliecrisis in de jaren zeventig. Nederland werd tijdens de Tweede wereldoorlog door de Duitse bezetters verplicht om over te stappen op de zomertijd. Na de oorlog zag Nederland weer af van de zomertijd. Na de oliecrisis laaide de discussie over energiebesparing weer op. Nederland volgde een hoop andere landen door weer over te stappen op zomer- en wintertijd. De zomertijd was vooral ingevoerd om energie te sparen, maar ook andere redenen zoals verkeersveiligheid, vrijetijdsbesteding (’s avonds langer licht) of om aan te sluiten op buurlanden.

Na verzoeken van Europese burgers uit diverse EU-lidstaten, het Europees Parlement en diverse nationale regeringen nam de Europese Commissie het besluit om een onderzoek te houden naar de bestaande zomertijdregelingen in de Europese Unie om na te gaan of deze regelingen moesten worden herzien. De Europese Commissie ontwikkelde een enquête waarbij burger tussen 4 juli 2018 en 16 augustus 2018 konden aangeven wat hun voorkeur was. Ruim 4,6 miljoen Europese burgers hebben de enquête ingevuld. Meer dan 80% van de deelnemers gaven aan dat ze het hele jaar door dezelfde tijd willen hebben. Daarbij lag de voorkeur bij de deelnemers op de zomertijd. De Europese Commissie wil gehoor geven aan de uitslag van de enquête. De lidstaten en het Europese Parlement moeten nog instemmen met het voorstel van de Europese Commissie.

Het verzetten van de klok zorgt ervoor dat onze biologische klok verward raakt. Dit bevordert hart- en vaatziekten. Mensen lijken een paar dagen tot zelfs enkele weken de tijd nodig hebben om te wennen aan de overgang van het aanpassen van de klok. Avondmensen hebben meer moeite met de overgang naar zomertijd en ochtend mensen hebben meer moeite met de overgang naar wintertijd. We verliezen een uur slaap bij de ingang van de zomertijd en dat hakt er vooral in bij mensen die al een slaaptekort hebben. In de herfst maken mensen vaak niet gebruik van een extra uurtje slaap. Doordat dat zon vroeger opkomt worden mensen eerder wakker.

Een voordeel van de zomertijd is dat mensen langer van het daglicht kunnen genieten. Een nadeel van de zomertijd in de winter is dat de dag laat begint. Hierdoor begint de werkdag voor veel mensen heel vroeg en dat zorgt voor gezondheidsklachten en depressie.  Tijdens de zomertijd staan we een uur eerder op terwijl we niet eerder gaan slapen, omdat de biologische klok niet helemaal mee schuift. Hierdoor ontstaat er een slaaptekort.

Voorstanders van de zomertijd geven aan, dat de zomertijd zorgt voor energiebesparing. Het is echter onduidelijk of de zomertijd zinvol is om energie te besparen. Er zijn onderzoeken  die een kleine energiebesparing aantonen, maar er zijn ook  die een toename hebben aangetoond. Er is op dit gebied meer onderzoek nodig.

Bekijk de onderstaande uitzending van Eenvandaag.

https://eenvandaag.avrotros.nl/embed/518765/?no_cache=1

Klik op de onderstaande link voor een update.

Update

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s