Hoe is de maan ontstaan?

De afgelopen week ontstond in een van de lessen van meneer Michielsen een discussie over het ontstaan van de maan. Op het eerste gezicht lijken de aarde en de maan een onafscheidelijk duo. Toch was dat ooit anders.

Een eenduidig en sluitend antwoord op de vraag hoe de maan is ontstaan, kunnen we helaas niet geven. Er zijn namelijk zo’n vier theorieën over de maan. De meest waarschijnlijke theorie is De Grote Inslagtheorie, ook wel Theia-hypothese genoemd. Hiervoor moeten we zo’n 4,4 miljard jaar terug in de tijd. Op dat moment was de jonge aarde ongeveer 150 miljoen jaar oud. Volgens berekeningen zou er toen een planeet, Theia, ter grootte van Mars op de aarde zijn gebotst. Bij die botsing is een deel van de aardmantel aan puin geslagen en het heelal in gevlogen. Onder invloed van de zwaartekracht zijn de deeltjes samengebald tot de maan.

Vandaag de dag vinden we geen resten (krater) meer van deze inslag op aarde. Waarschijnlijk heeft dat te maken met de jonge leeftijd van de aarde op het moment van de inslag. Alleen een hete planeet kan namelijk bekomen van zo’n grote inslag.

Klopt deze theorie?

De Grote Inslagtheorie is op dit moment de meest waarschijnlijke verklaring voor het ontstaan van de maan. Toch zijn er een paar dingen die niet helemaal verenigen met deze theorie. De verhouding tussen de lichte elementen in de maan komt niet overeen met die op aarde. Daarnaast is er buitengewoon veel ijzeroxide aanwezig. Door deze onzekerheden blijft de maan een interessant onderzoeksonderwerp voor astronomen en geologen.

Wat we wel zeker weten is dat de maan invloed heeft op de aarde. In het artikel over eb en vloed wordt dit verder uitgelegd.

Maan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s