Tsunami Sulawesi

Het is meer dan een week geleden, dat Sulawesi werd getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,5 op de Schaal van Richter en een tsunami. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 1793. Daarnaast worden er nog eens 5000 mensen vermist. Het natuurgeweld ging maar door, want afgelopen week volgde er ook een vulkaanuitbarsting. Vandaag zijn er beelden vrijgegeven van een aardverschuiving die is ontstaan na de aardbeving. Waarom komt er zoveel natuurgeweld voor op Sulawesi?

Sulawesi maakt onderdeel uit van Indonesië dat bestaat uit een archipel (eilandengroep) naar schatting tussen de 13.500 en 18.500 eilanden. Indonesië maakt deel uit van de Ring van Vuur, dit is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bestaat uit een keten van stratovulkanen. Dit zijn explosieve vulkanen. Voor de kust van Indonesië loopt een subductiezone (een convergente zone van twee tektonische platen). De Indisch-Australische plaat duikt in dit gebied onder de Euraziatische plaat waardoor er een vulkanische eilandenboog is ontstaan. Het gebied wordt hierdoor overheerst door explosieve vulkanen.

Indonesië wordt regelmatig geteisterd door zware aardbevingen. Dit komt doordat de platen onder elkaar duiken. Hoe groter de spanning is die daarbij opgebouwd wordt, hoe krachtiger de uiteindelijke beving zal zijn. Bij deze convergente plaatrand komen de zwaarste aardbevingen voor. Indonesië is de afgelopen zomer regelmatig getroffen door zware aardbevingen met gewonden en doden tot gevolg.

Gigantische overstromingen met catastrofale gevolgen doen zich voor als een zware zeebeving (minimaal 7,5 op de Schaal van Richter) zorgt voor het plotseling optillen van het wateroppervlak, waarbij zeer hoge golven kunnen ontstaan die met grote snelheid op de kust afstevenen. Het gevaar in de kuststrook ontstaat als de golf aan de onderkant wordt afgeremd waardoor hij aan de bovenkant juist gaan doorschieten. Hierdoor neemt de tsunami in hoogte en snelheid toe. De tsunami stopt pas als alle energie eruit is.

Indonesië is een land dat niet kan ontkomen aan natuurgeweld. Mensen leven dagelijks met het feit, dat een vulkaan kan uitbarsten, dat er een (zware) aardbeving kan plaatsvinden en met de dreiging van een tsunami vanaf zee.

Uit nader onderzoek blijkt de aardbeving een supershear te zijn. Klik op de onderstaande link om te lezen wat een supershear aardbeving is.

Supershear

 

2 Reacties op “Tsunami Sulawesi”

  1. Pingback: Supershear

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s