Van de regen in de drup

We hebben er regelmatig mee te maken en de meeste mensen hebben er een gruwelijke hekel aan als ze er midden in zitten; een regenbui. Maar hoe ontstaat regen eigenlijk en op welke hoogte gebeurt dit? Dat leggen we je graag uit!

Regen is water en water is vloeibaar, maar voordat het op ons huis, hoofd of paraplu valt is een regendruppel een sneeuwvlok. Ook in de zomer als de mussen van het dak vallen!

Als water verdampt stijgt deze warme lucht op, koelt af en de lucht kan dan minder vocht bevatten. De algemene regel geldt: per 1.000 meter neemt de temperatuur met 6 graden Celsius af. Als het op het aardoppervlak 20 graden is, dan is het op een hoogte van 5 kilometer al gauw -10 C. In een vliegtuig kun je dit goed zien. Eenmaal opgestegen zie je soms sneeuwvlokjes op het raampje ontstaan. Het is dan ijskoud buiten!

Als de temperatuur van de wolk en de lucht onder de wolk boven het vriespunt is, bestaat de wolk geheel uit water. Doordat de waterdruppeltjes met elkaar botsen kunnen ze verder aangroeien. Als ze groot en dus zwaar genoeg zijn vallen ze uit de wolk en regent het.

Wist je dat het in de winter in Nederland minder regent dan in de andere seizoenen? Dit komt doordat de temperatuur van de Noordzee, waar verdamping plaatsvindt, dan lager is. Hierdoor vindt er minder verdamping plaats en neemt de buienkans ook af.

regen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s