Hoe ontstaat het poollicht?

Het wordt ook wel het ‘dansende groene licht’ genoemd en heeft een magisch karakter. We hebben het natuurlijk over het poollicht. Op het noordelijk halfrond noemen we dit noorderlicht, op het zuidelijk halfrond zuiderlicht. Maar hoe ontstaat dit licht eigenlijk?

Dat heeft alles te maken met de zon en het magnetisch veld van de aarde. Op de zon kunnen uitbarstingen voorkomen waarbij soms een wolk van zonnedeeltjes de ruimte wordt in geslingerd. Dit verschijnsel noemen we zonnewind. Als de zonnedeeltjes richting de aarde gaan, botsen ze met het magnetisch veld van de aarde. Door dit aardmagnetisch veld wordt de deeltjesstroom afgebogen en door de Noord- en Zuidpool aangetrokken. De elektrisch geladen zonnedeeltjes botsen met de stoffen in de atmosfeer waarbij er veel energie vrij komt en er licht ontstaat: het poollicht.

Ook in Nederland hebben we kans om het poollicht te spotten. Gemiddeld wordt het poollicht ongeveer 7 dagen per jaar in Nederland waargenomen. De kans op het poollicht is het grootst in jaren met grote activiteit (veel uitbarstingen) op het oppervlakte van de zon. De zon maakt om de elf jaar zo’n actieve periode door. De laatste periode was in 2013.

Heb jij al weleens het poollicht gespot en heb je daar een mooie foto van? Stuur hem naar geowijs@gmail.com of via een pb naar ons Instagramaccount @geowijs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s