Koudste plek op aarde

Als je denkt dat het in Nederland koud is, dan heb je het mis. Op aarde zijn er veel koudere plekken te vinden. Maar wat is eigenlijk de koudste plek op aarde? En wat is de koudste plek waar ook echt mensen wonen?

Voor de koudste plek op aarde moeten we naar het plaatsje Fuji Ridge op het Oost-Antarctisch Plateau (Antarctica). Daar is het laatste kou-record gemeten. Op 10 augustus 2010 werd het hier maarliefst -93,2 graden Celsius! Hier wonen geen mensen, want daar is het echt te koud voor. De temperaturen zijn met behulp van satellieten gemeten.

De koudste bewoonbare plek is Ojmjakon in Rusland (Siberië). Het dorpje heeft zo’n 500 inwoners en ligt op 741 meter hoogte. Waarom mensen daar gaan wonen? Omdat er warmwaterbronnen te vinden zijn. In de jaren 1920 en 1930 was Ojmjakon een stopplaats voor rendierhouders die hun kuddes lieten drinken aan deze warmwaterbronnen. Ojmjakon betekent letterlijk ‘het water dat niet bevriest’.

De grond is er altijd bevroren. Dit noemen we permafrost. Hierdoor is het lastig om rioleringen aan te leggen, bevriezen je wimpers gelijk als je naar buiten komt en moet er dagenlang vuur worden gestookt als er iemand overleden is en begraven moet worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s