Elektrische schepen

Er is de laatste tijd veel in het nieuws over de energietransitie. De energietransitie is een beleidsdoel van de internationale gemeenschap om van fossiele brandstoffen over te stappen op duurzame energiebronnen. Daarbij wordt vooral veel gesproken over het verminderen van de uitstoot in het verkeer en het energie zuiniger maken van woningen. Echter naast de twee eerder genoemde sectoren zijn er nog andere sectoren die ook een grote impact hebben op het milieu. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld de luchtvaart en de scheepvaart.

Dat er over deze sectoren minder gesproken wordt, is te verklaren door dat deze transportmiddelen internationaal opereren. Boten bevinden zich veelal in de internationale vaarwateren en waardoor afspraken over bijvoorbeeld de uitstoot met een wereldwijde groep van belanghebbende moet worden afgestemd. Elk land heeft daarbij zijn eigen landsbelangen waardoor het erg lastig is grote stappen te maken.

De scheepvaart is verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2. In Nederland zit een bedrijf genaamd Port-liner dat probeert met behulp van Europese subsidies de uitstoot van de scheepvaart verder te beperken. Port-liner ontwikkelt elektrische schepen die zijn bedoelt voor de binnenvaart. De schepen worden ook wel “Tesla ships” genoemd. De eerste schepen zullen 52 meter lang zijn en bevatten 24 kleine containers. De accu zal genoeg vermogen hebben om de boot 15 uur te voorzien van voortstuwing.

De schepen zijn elektrisch aangedreven en bedoeld om uiteindelijk zelfstandig zonder bemanning te kunnen varen. In de beginfase zullen ze nog bemand bevaren worden omdat in die periode de infrastructuur nog niet klaar is voor autonoom varen. De schepen zijn bedoeld voor het vervoeren van containers. De accu’s van de boot zullen ook in containervorm gemaakt worden en zijn daarmee bij het laden en lossen van de lading uit te wisselen voor volle exemplaren. Op deze manier kan de boot snel worden voorzien van volle accu’s en is het niet nodig te wachten tot zijn oude accu’s vol geladen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s