Globalisering

Globalisering. Je hoort het steeds vaker in het nieuws, social media en leest er misschien weleens over. Maar wat is het nou precies? En sinds wanneer is het ontstaan?

Op beide vragen is geen eenduidig antwoord te geven. Er zijn hele studies naar globalisering. Op de middelbare school wordt globalisering vaak aangeduid als ‘het steeds doorgaande proces van internationale uitwisseling tussen geld, goederen en ideeën’. Kort gezegd betekent dit dat de wereld steeds meer ‘’één dorp’’ wordt. Een praktisch voorbeeld hiervan is het online shoppen. Je bestelt vandaag voor 23:00 iets, en de dag erna wordt het bij je bezorgd. Via social media sites als Facebook, kun je contact maken met de hele wereld. Dat was 20 jaar geleden nog heel anders. Ook kun je tegenwoordig bijna op elke plek in de wereld een Big Mac kopen. Al is niet iedereen daar even blij mee.

Het begin van het globaliseringsproces is niet op een bepaalde datum begonnen. Wel wordt de industriële revolutie aangeduid als de motor achter de globalisering. Doordat vanaf 1750 steeds meer mogelijkheden kwamen om mensen en goederen te vervoeren, kwam de wereld meer in contact met elkaar te staan. Tegenwoordig ben je binnen 24 uur aan de andere kant van de wereld. Misschien is dat over 50 jaar wel in één uurtje te regelen. De technologie blijft zich ontwikkelen. En dat is maar goed ook.

Uit bovenstaande zou je kunnen opmaken dat globalisering alleen maar positieve effecten heeft. Toch zijn er ook tegenstanders van dit proces. Doordat de hele wereld steeds meer op elkaar gaat lijken, gaat de eigen lokale cultuur van bepaalde plaatsen verloren zo stellen de anti-globalisten. Zij verzetten zich tegen iedere vorm van globalisering.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s