Supershear

Eerder berichtten we over een aardbeving die in september het Indonesische Sulawesi trof. De tsunami die daaruit voortkwam, kwam als een grote verrassing met duizenden slachtoffers als gevolg. In het artikel legden we uit waarom Sulawesi regelmatig getroffen werd door natuurgeweld.  Deze aardbeving bleek nog veel zwaarder dan gedacht, een zogenaamde ‘supershear’. We leggen in dit artikel uit wat een supershear is.

Een supershear (schokgolfscheuring) is een zeldzame soort aardbeving waarbij schokgolven zich razendsnel door de grond verspreiden en samenkomen. De langzamere golven worden ingehaald door de snellere golven die erna ontstaan. Deze samenkomst zorgt nog voor een grotere aardschok. Tot nu toe zijn er maar een stuk of tien van deze aardbevingen bekend. Een voorbeeld is de aardbeving van Izmit (Turkije) in 1999 en de aardbeving van Tajikistan in 2015.

Bij een supershear verplaats het breukfront sneller dan de seismische golven. Het breukfront is het punt waar een beuk begint te glijden en zich vanaf daar voortzet. Normaal is dit andersom. Deze schokgolfscheuring veroorzaakte sterke grondtrillingen en vermoedelijk een tsunami. Dit moet uit nader onderzoek nog blijken.

Twee verschillende onderzoeksgroepen kwamen met verschillende onderzoeksmethode tot dezelfde conclusie. Een groep gebruikte seismische gegevens om de lengte en de duur van de aardbeving af te leiden en de andere groep onderzocht aan de hand van satellietbeelden grondverplaatsing.

Wil je meer weten over de aardbeving en tsunami in Sulawesi. En ben je benieuwd waarom Indonesië regelmatig getroffen wordt door natuurgeweld… Klik dan op de onderstaande link.
Natuurgeweld Indonesië.

 

Eén reactie op “Supershear”

  1. Pingback: Tsunami Sulawesi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s