Klimaatverandering in de Alpen.

Uit onderzoek blijkt dat de temperatuur in de Alpen dubbel zo snel stijgt dan in lager gelegen gebieden. Het gevolg is dat de gletsjers smelten en langzaam verdwijnen. De permafrost (bevroren grond) houdt de bergtoppen samen. Wat zijn de gevolgen van het verdwijnen van de permafrost. Je leest het in dit artikel.

Op de Zugspitze wordt al meer dan honderd jaar de sneeuwdikte, temperatuur en atmosferische samenstelling in kaart gebracht. De afgelopen tien jaar wordt er ook gekeken naar het ijs dat de rotsen samenhoudt als lijm. De nulgradengrens is in de afgelopen dertig jaar honderd meter naar boven geschoven. De temperatuur in de Alpen is in de periode van dertig jaar met 1,5 graden gestegen.

Het kantelpunt op de Zugspitze ligt in 2080. De nulgradengrens is dan zo hoog opgeschoven, dat hij boven de berg uitkomt. De permafrost van zo’n tienduizend jaar oud is dan verdwenen. Permafrost dat ontdooit, zorgt voor smeltwater dat een weg via het gesteente naar buiten zoekt. Het voert veel druk uit op de bergwand. Het gevolg is dat de bergwand instabiel wordt en dat er steenlawines plaatsvinden.

Uit onderzoek blijkt dat de permafrost niet helemaal hoeft te ontdooien om steenlawines te veroorzaken. Het verliest zijn bindende kracht al eerder. Het instorten en afbrokkelen van bergtoppen gaat de komende tijd toenemen. Steenlawines kondigen zich vaak aan. Daarom moet er goed gemonitord worden door geluiden (kraken en zuchten) van de bergen op te vangen en te interpreteren.

De frequentie van het aantal steenlawines gaat toenemen. De zes grootste steenlawines in Zwitserland vonden in de laatste dertig jaar plaats. Het ijs dat verdwijnt komt de komende eeuwen niet terug. Het feit is dat bergen wereldwijd aan stabiliteit verliezen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s