Update zomer- en wintertijd

Afgelopen nacht is de klok weer een uur vooruit gezet om de zomertijd in gang te zetten. Twee keer per jaar, bij het verzetten van de klok, zorgt dit steeds weer voor een hoop discussie in Europa. Is de zomertijd wel een goed idee? Of moeten we altijd één zomer- of wintertijd  hanteren. De gedachten in Europa zijn hierover behoorlijk verdeeld.

Een voordeel zou zijn dat er energie bespaard worden omdat het langer licht is s ’avonds. Mensen schakelen dan pas later hun verlichting in. Nadelen zijn er ook, zo zou bij het verzetten je biologische klok voor een tijdje ontregeld worden wat invloed heeft of het functioneren van mensen.

De Europese Commissie heeft er voorlopig voor gekozen om vast te houden aan een systeem met zomer- en wintertijd. Er was een voorstel om dit in 2019 af te schaffen, maar de Europese unie wil eerst een uitgebreider onderzoek naar de gevolgen voordat het huidige systeem wordt veranderd.

Wist je dat de klok niet overal op de wereld op de zelfde dag verzet wordt, en op sommige plaatsen helemaal niet verzet wordt? In Europa loopt de zomertijd van de laatste zondag in maart 01.00 uur tot de laatste zondag in oktober 01.00 uur. Terwijl de zomertijd in Noord-Amerika al begint op de tweede zondag in maart en loopt tot de eerste zondag van november. Daar gaat de zomertijd dus eerder in en loopt deze ook langer door. Op deze website vind je een overzicht met de zomertijden verspreid over de wereld:

https://wetenschap.infonu.nl/diversen/83-zomer-en-wintertijd-wereldwijd.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s