Tsunamigevaar in Noorwegen

Als we aan tsunami’s denken dan leggen we vaak de link met de Ring van Vuur. Dit komt omdat hier explosieve vulkaanuitbarstingen en zware aardbevingen voorkomen. Daarnaast duiken bij de Ring van Vuur platen onder elkaar. Indonesië en Japan zijn in de laatste decennia getroffen door tsunami’s. Noorwegen staat bekend om zijn prachtige fjorden. En juist deze toeristische trekpleisters zorgen voor gevaar. Hoe dat komt lees je in dit artikel.

Tsunami’s ontstaan vaak door een zeebeving en kunnen ook het gevolg zijn van een explosieve vulkaanuitbarsting. Mensen zijn er zich minder van bewust dat wanneer er een aardverschuiving plaatsvindt waarbij tonnen kubieke meters aan steen en aarde in het water terecht komen,  een tsunami het gevolg kan zijn. En dit is precies het risico waar men in Noorwegen mee te maken heeft.

Het plaatsje Loen is in 1905 en 1936 getroffen door een tsunami waarbij mensen om het leven zijn gekomen. In beide gevallen was de boosdoener de berg Ramnefjellet. Een stuk van de berg kwam in beide gevallen los en kwam terecht in het meer Lovatnet.

Een andere boosdoener is de instabiele berg Åknes gelegen aan de Sunnylvsfjord. Deze fjord is een zijarm van de Storfjord. In de berg zit een grote scheur die steeds groter wordt. In de jaren 50 heeft men deze scheur ontdekt en tegenwoordig wordt deze scheur goed in de gaten gehouden met sensoren. Mocht een deel van de berg naar beneden storten dan lopen de plaatsen Hellesyit, Stranda en Geiranger gevaar. Het water kan een gigantische hoogte bereiken op plaatsen waar de fjord het smalst is en waar het water door wordt geperst.

De berg Åknes wordt goed in de gaten gehouden en er wordt alarm geslagen als de bewegingen te gevaarlijk worden, zodat de mensen op tijd geëvacueerd kunnen worden. Er worden nog meer bergen in de gaten gehouden om te voorkomen dat er slachtoffers vallen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s