Werkvorm tijdlijn Europese Unie

De Europese Unie heeft een speciaal lesprogramma voor het voortgezet onderwijs, genaamd het European Parliament Ambassador School, met als doel de politieke vaardigheden van leerlingen te stimuleren. Het is belangrijk om leerlingen betrokken te maken bij de Europese Unie, omdat ze immers toekomstige stemmers zijn.

Een stukje geschiedenis speelt een belangrijke rol in de uitleg van het belang van de Europese samenwerking. De Eerste en Tweede Wereldoorlog waren verschrikkelijk. Gelukkig hebben onze leerlingen nooit de verschrikkingen van deze oorlogen meegemaakt. Het is belangrijk om bij deze gebeurtenissen stil te staan. Het waren de leiders van een aantal Europese landen die ervoor hebben gezorgd dat er geen Derde Wereldoorlog zou uitbreken. Voor het maken van wapens had je kolen en staal nodig. Door samen kool en staal te gaan maken zouden landen mogelijk geen oorlog meer voeren.

De verwerkingsopdracht ‘tijdlijn van de Europese Unie’ staat ook in het teken van samenwerken. De opdracht kan in de les ingezet worden om leerlingen de ontwikkelingen van de Europese Unie chronologisch te laten ordenen. De opdracht voeren ze uit door te overleggen met elkaar. Aan het einde van de opdracht hebben de leerlingen een duidelijk overzicht van de ontwikkeling Europese Unie. Aan de hand van de tijdlijn kun je met leerlingen in gesprek.

De opdracht met bijhorende docentenhandleiding kun je vinden onder het menu: “docenten – wereld”.

Tip
De opdracht kan uitdagender gemaakt worden door informatie weg te laten en leerlingen zelf laten aanvullen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om leerlingen zelf de jaartallen te laten invullen op de kaartjes of zelf de gebeurtenissen te laten invullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s