Online escaperoom

Escaperooms worden in het onderwijs steeds vaker ingezet, omdat het de intrinsieke motivatie van leerlingen bevordert. Leerlingen vinden het leuk om puzzels op te lossen. In coronatijd is lastig om je klaslokaal om te bouwen tot een escaperoom. Daarom is een digitale escaperoom de uitkomst.

Om een digitale escaperoom te maken moet verschillende puzzels kunnen maken die je kunt versleutelen. Gelukkig zijn er meerdere mogelijkheden om dit te doen. In OneNote kan je pagina’s beveiligen met een wachtwoord. En bij Excel kan je tabbladen beveiligen. Het voordeel van het gebruiken van OneNote en Excel is dat je een escaperoom in een document kunt maken. Een nadeel van OneNote is dat het lastiger is om te delen. Het kan voorkomen dat de versleutelingen wegvallen als je het deelt met je leerlingen. Een PowerPointpresentatie en Word-document kun je beveiligen met een wachtwoord. Je doet dit door naar bestand te gaan en info te selecteren. Bij het eerste kopje kun je een wachtwoord toevoegen aan je document of presentatie. Als je gebruik maakt van PowerPoint of Word bestaat elke puzzel / opdracht uit een bestand dat beveiligd is. Tijdens het openen van het document moeten leerlingen een wachtwoord invullen (zie onderstaande afbeelding). Is het wachtwoord verkeerd dan moeten de leerlingen het document opnieuw openen om het juiste wachtwoord in te vullen.

Een escaperoom kan je op verschillende manieren inzetten. Je kunt het gebruiken om leerlingen kennis te laten maken met een nieuw onderwerp of om voorkennis te activeren. Docenten zetten een escaperoom vaker in aan het einde van een lessenreeks ter voorbereiding op een toets. De puzzels van een escaperoom kunnen ook individueel in worden gezet tijdens de les.

Voor klas 1 hebben we een escaperoom gemaakt die je online kunt uitvoeren bij het hoofdstuk Gambia voor havo/ vwo. Ter voorbereiding zet je in Teams alle documenten klaar voor de leerlingen. Je kunt de klas opdelen in groepjes door kanalen aan te maken. Door de namen van de leerlingen in het kanaal te zetten, weten leerlingen snel hun groepje te vinden. Na een (online) klassikale uitleg kunnen de leerlingen in hun kanaal aan de slag met het oplossen van de puzzels. We hebben tijdens de uitvoering gemerkt, dat leerlingen gemotiveerd waren om met elkaar de puzzels op te lossen. Voor de escaperoom heb je twee lessen nodig. Anderhalve les om de leerlingen te laten werken en een halve les om de puzzels na te bespreken.

De escaperoom over Gambia met bijhorende docentenhandleiding kun je vinden onder het menu: “docenten – wereld”. Let op dat je het document met de antwoorden en niet deelt met de leerlingen.

Tips

Op internet kan je verschillende voorbeelden vinden van puzzels die je kunt gebruiken voor het maken van je escaperoom. Probeer de puzzels met elkaar af te wisselen. Test van te voren met een collega de puzzels uit zodat je eventuele foutjes eruit kunt halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s