Escaperoom inzetten in de les

Een half jaar geleden deelden we onze online escaperooms met jullie. Het is ontzettend fijn dat we weer fysiek les kunnen geven en escaperooms weer kunnen inzetten in de klas. Docenten denken vaak dat het veel tijd kost om een zelf een escaperoom te maken. In de praktijk valt dit reuze mee met de onderstaande tips.

Het is belangrijk om te weten wanneer en waarom je een escaperoom inzet tijdens je lesprogramma. Een escaperoom is natuurlijk een ontzettend leuke opdracht voor je leerlingen, maar er moeten wel bepaalde leerdoelen aan gekoppeld zijn. De belangrijkste tip: “Bedenk van te voren wat je (leer)doel is en geef de escaperoom van daaruit vorm”.

Bij de escaperoom over Iran hadden we de volgende doelen opgesteld:
1. De leerling leert coördinaten aflezen van een kaart;
2. De leerling leert schaalberekeningen toepassen in een concrete situatie;
3. De leerling krijgt inzicht in de topografie van Iran.

Aan de hand van de geformuleerde doelen kun je een opzet voor de escaperoom maken. Zorg dat je escaperoom uit vier of vijf verschillende opdrachten of puzzels bestaat. Je kunt daar bekende werkvormen voor gebruiken zoals ‘welk woord weg’ en een ‘domino’. Het is belangrijk dat je als docent weinig bij hoeft te sturen. Een duidelijke instructie bij de opdrachten helpt daarbij. Zorg dat de puzzels aansluiten bij het niveau van de leerlingen. Als ze te makkelijk zijn dan worden leerlingen niet voldoende uitgedaagd. Als ze te moeilijk zijn haken leerlingen af. Een spannende brief of video kunnen leerlingen betrokken maken bij de opdracht. Bedenk bijvoorbeeld een situatie waarin iemand verdwaald is of een situatie waarin iemand bevrijdt moet worden. Tijdens het spelen van de escaperoom is het belangrijk dat je goed blijft monitoren of leerlingen goed samenwerken en iedereen betrokken is bij de uitvoering.

De escaperoom over Iran met bijhorende kun je vinden onder het menu: “docenten – atlas”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s