Tsunami 22 december

Op zaterdagavond werd Indonesië verrast door een tsunami waarbij de stranden aan de zuidkust van het land werden getroffen. De vloedgolf verplaatste zich door de zeestraat Soenda. Deze zeestraat ligt tussen  de eilanden Java en Sumatra in. Er zijn volgens de huidige informatie 222 mensen overleden, honderden mensen zijn verwond en er worden nog tientallen mensen vermist.

Een muur aan water van 19 meter hoog verraste de mensen op Java en Sumatra rond half tien ‘s avonds. Op het moment van de tsunami was er een hoge waterstand door vloed wat de situatie verergerde. De inwoners hebben geen waarschuwingssignaal gezien of gevoeld. Men heeft namelijk geen aardbeving gevoeld of een terugtrekkende waterlijn gezien. De tsunami was waarschijnlijk ontstaan door een onderzeese aardverschuiving als het gevolg van de eruptie van vulkaan Anak Krakatau. Op de onderstaande kaart kan je de ligging van de vulkaan zien en waar Indonesië werd getroffen door de tsunami.

Het is niet de eerste keer dat de vulkaan voor problemen heeft gezorgd. In 1883 barstte de vulkaan uit waarbij hij zich zelf vernietigde. Door de explosieve uitbarsting ontstonden er aardverschuivingen waarbij enorme tsunami’s ontstonden. Door verschillende vulkaanuitbarstingen onder de zeespiegel groeide de vulkaan uit tot een eiland. In 1927 verscheen het nieuwe vulkanische eiland Anak Krakatau aan de horizon. Anak betekent ‘zoon van’. De nieuwe vulkaan wordt als de zoon van de Krakatau gezien. Opnieuw heeft de Krakatau in de zeestraat Soenda voor problemen gezorgd.

Bekijk op onze Instagram account (@geowijs) filmpjes over de tsunami. Wil je meer weten over natuurgeweld in Indonesië klik dan op de onderstaande link.

Tsunami Sulawesi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s